Kniha vs. Film (Milionář z chatrče)

by - července 18, 2011


(obsahuje spoilery!)
Milionář z chatrče je příběh o jedné velké výhře. Do soutěže Chcete být miliardářem se přihlašují nejvzdělanější lidé z celé Indie, aby vyhráli miliardu rupií. Koho by napadalo, že kluk z mumbského slumu by mohl vyhrát hlavní cenu?

Vedoucí
Autorem knihy je indický diplomat Vikas Swarup. Jednalo se o jeho prvotinu a kniha měla poukázat na problémy dnešní Indie a hlavně na to, v jak rozdílných podmínkách můžou lidé žít. (+)

Film natočil britský rodák Danny Boyle. Několik let pracoval jako umělecký ředitel pro Royal Court, později začal režírovat epizody některých seriálů. Jeho filmovým debutem se stal snímek Mělký hrob, který měl hned úspěch. Po několika úspěšných filmech jako je 28 dní poté, Sunshine nebo Milionář z chatrče, režíroval i film 127 hodin, založený na skutečných událostech. (+)

Brothers,india,slumdog,millionaire,train-85f9097edbd1789978dc154f97536440_h_large
Hlavní postava
V knize i filmu se hlavní postavy opravdu liší! V knize je hlavní postavou Ráma Muhammad Thomas, sirotek, kterého se ujal kněz, jehož nese příjmení. Měl se jmenovat úplně jinak, ale nakonec dostal hindské a muslimské jméno (což poukazuje na náboženské problémy (+)), protože se nevědělo, jakého byl vyznání. Nakonec skončil v sirotčinci, protože otce Thomase zastřelily. Tam se setkal se svým nejlepším přítelem Salimem. 

Ve filmu se setkáváme s Jamalem Malikem, telefonním spojovatelem. Jeho matka byla zabita a s bratrem Salimem (!) utekli při náboženských nepokojích v jejich slumu. 

Tumblr_kt5sjp9kzm1qzbykto1_500_largeZápletka
Zápletka se liší tak, jako se liší hlavní postava. V knize je popisování Rámovo proplouvání nemilým a těžkým životem v nepříliš dobrých podmínkách. (+) Kdežto ve filmu se Jamal snaží najít a získat zpátky svou dětskou lásku. 

Děj
V obou případech šlo v základu o to samé. Ráma/Jamal se přihlásí do soutěže Kdo chce být miliardářem a soutěž vyhraje. V každém případě ho k tomu ale vedlo něco jiného. Ve filmu ho k tomu vedla jeho láska Latika, kdežto v knize ho k tomu vedla pouze pomsta. 

Chronologie
Poslední z rozdílů, na který by bylo špatné zapomenout. Film jde přímo chronologicky po sobě - tedy začíná dětstvím a končí tím, že vyhraje soutěž. V knize to ale tak jednoduché není. Kniha začíná tím, jak ho zatknou za podvod a pak se každá kapitola váže k dané otázce. Opravdu v tom někdy člověk má binec, protože jednou je dítě a pak je zase skoro dospělý.

Vítěz
Slumdog-millionaire-0799_large
Je pravda, že bych to tu mohla dál rozvádět, ale je více než jisté, že bychom se do toho všichni zamotali. Dá se hodně těžko určit, co je lepší. Záleží opravdu na tom, co čtenář či divák hledá. Mě osobně se víc líbila kniha, protože to šlo víc do hloubky a přišlo mi to lákavější. 

You May Also Like

0 komentářů