Mezi-recenze: Zakletá

by - června 06, 2013

Po dlouhé době přicházím opět s nějakou tou mezi-recenzí. A dnes je to na knihu, kterou mám rozečtenou už poměrně dlouho, protože mi to komplikoval můj zdravotní stav a já číst nemohla. A také ani moc nechtěla, protože holt nebudu patřit mezi všechny ty, kterým se tahle knížka opravdu líbila

Kniha: Zakletá
Autor: Orson Scott Card
Aktuální strana: 160

Děj: Děj je situovaný především na Ukrajinu, kdy sledujeme příběh Ivana, lingvisty a příležitostného sportovce, kterého už od dětství pronásledovaly sny o ženě spící mezi listím a obrovskou příšerou, která se v něm skrývá. Poměrně ho tedy překvapí, když zjistí, že tohle nebyla jen dětská představa a že žena opravdu spí uprostřed lesa...

Námět, originalita: Už podle anotace to nápadně připomíná pohádku o Šípkové Růžence. Ono na tom něco určitě bude, ale kopíruje to i mnohem víc různých pohádek. Přesto je to všechno podáno originální formou a hodně zajímavě.

Styl psaní: Obdivuji překladatele, protože odvedl neskutečně dobrou práci. Nicméně s textem mám trochu problém, že u něj neudržím pozornost. Často čtu a najednou zjistím, že vůbec nevím, co se tam stalo. Přesto to ale je dané hlavně stylem vyprávění jako takového, protože je tam opravdu hodně popisů a já se v tom někdy prostě trošku ztrácím. 

Postavy: Nevím, co si o nich myslet. Není jich tam zase tolik, ale víceméně na žádnou nemám moc názor. Ivan je zajímavou postavou, ale nemůžu se zbavit toho pocitu, že si hraje na takového toho všeználka, což je typ člověka, kterého opravdu ráda nemám. Ale s kým jsem opravdu spokojená, je záporná postava v podobě Baby Jagy.

Klady: Rozhodně je to námět, originalita a překlad.

Zápory: Strašně dlouhé, až vyčerpávající, popisy, které opravdu hodně převládají nad dialogy.

Reakce po prvním čtení: No to teda nevím, nevím...
Reakce po posledním čtení: Dobrou noc...
Očekávání do budoucnosti: Rozjezd. Chci, aby se dělo něco opravdu zajímavého a akčního, něco, co mě konečně donutí číst dál.

Zbývá mi přečíst: cca 300 stran

You May Also Like

4 komentářů

  1. 460 stranová kniha a teraz ti tam niečo chýba, to už neviem či sa zlepší, ale námet vyzerá rozhodne zaujímavo 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Námět zajímavý je, to ne že ne, ale to zpracování prostě trošku pokulhává. :/ :D

      Vymazat
  2. Konečne! Konečne niekto, koho kniha nudí rovnako ako mňa. Ja som knihu nebola schopná dočítať... Skončila som približne tam, kde si teraz ty... Uf!

    OdpovědětVymazat