Recenze: Archiv

by - dubna 13, 2014

Archiv (The Archived, #1)
Autor: Victoria Schwab
Originální název: Archived
Série: Archiv
Díl: první
Žánr: YA, fantasy
Anotace: Představte si místo, kde mrtví odpočívají na policích jako knihy. Každé tělo má svůj příběh, život uspořádaný v sérii vzpomínek, do kterých může nahlédnout jen Knihovník. Těm tělům se říká Historie.

Šestnáctiletá Mackenzie Bishopová pracuje pro Archiv jako Správce. Jejím úkolem je chytat a vracet Historie, které se sem tam probudí a utečou, Historie, které jsou často zmatené a agresivní. To všechno dělá s vědomím, že někde v Archivu odpočívá i tělo jejího dědy, který ji sem před čtyřmi lety přivedl, a mladšího bratra, s jehož ztrátou se zatím nevyrovnala.

Jedním z mnoha pravidel Archivu je, že v něm musí být naprosté ticho. Některé Historie totiž mají lehký spánek a stačí málo, aby se vzbudily. Ale teď jako by někdo neklidné mrtvé budil záměrně, z Archivu jich uniká víc a víc, a někteří mají dokonce pozměněné vzpomínky. A je na Mac, aby vypátrala, proč se to všechno vlastně děje a kdo za tím stojí, pokud možno dřív, než celý Archiv padne a ona přijde i o to málo, co z jejích blízkých zbylo...

Nakladatel: Cooboo
Vydání u nás: 24. 2. 2014
Vydání USA: 22. 1. 2012
Hodnocení: 4.03  při 5 105 hodnoceních (goodreads)

Můj názor:
key | via Tumblr
Okolo Archivu bylo poměrně velké halo. Už od vydání v originále se něm mluvilo jako o skvělé knize, která by rozhodně neměla nikomu uniknout. Dokonce vím i o několika čtenářích, kteří ji zařadili mezi to nejlepší, co minulý rok četli. Bohužel jsou knihy, které i vy považujete za skvělé, a knihy, které pro vás byly téměř naprostou ztrátou času.

Mac je Správce. Má za úkol posílat zpátky na věčný spánek probuzené mrtvé, kterým se říká Historie. Historie jsou uložené v Archivu. Knihovníci, pracovníci Archivu, spravují vše, co má něco společného s Historiemi a dohlíží na Správce. Mac se se svými rodiči po tragédii, při které zemřel její bratr, odstěhovala do starého hotelu, z něhož byl vytvořen nájemní dům, aby zde založili kavárnu a začali nový život a odpoutali se od bolestných vzpomínek.

Mac na to ale nechce přistoupit. Bratra má stále v hlavě a nijak jí nepomáhá, že ví, co se stalo s jeho schránkou. Naprosto opuštěná se Mac věnuje své práci a nakonec se spřátelí s Wesleyem, klukem s očima orámovanýma černou tužkou, který se v podstatě z ničeho nic objeví v hotelu.

Bývalý hotel ale nebyl vždy poklidným místem a Mac to nedá spát. Chce se dozvědět co nejvíc o jeho historii, kterou ale z nějakého důvodu nemůže dohledat... Co se asi stalo v letech, které chybí v záznamech?

Celá skvělost knihy je postavená na popisech a na hlavní myšlence. Detailní popisy Archivu jsou to nejzajímavější na celém zpracování příběhu a samotná představa a myšlenka toho, co se děje s lidmi po smrti je minimálně originální.

Creating Compact Archives In Your WordPress Site - JustWP - Best WordPress Website Themes, Plugins, Tutorials, Tips For BeginnersDění okolo vlastního života Mac ale už pokulhává a je to tradičně naivní představa o tom, co by dívka v jejím věku mohla během dne dělat. Mac je především často otravná a být v její hlavě pro mě nebyla úplně zábava, především díky jejímu naprosto nepochopitelnému chování a hlavně bezduchosti. Smutné také je, že jsem měla pocit, že jediné city, které projevila, byly v souvislosti s jejím bratrem.Wesley je prototyp nafoukaného kluka, který ale alespoň přizná, že to předstírá z vlastní vypočítavosti a pro zábavu. Nikdy jsem ale neměla slabost pro emo image a ani přetvářku. A o Owenovi jsem nevěděla, co si myslet. A vlastně ani nevím.

Kniha není jen fantasy - celá záhada okolo Coranda nese detektivní prvky. Nicméně mi přišlo, že celou dobu se to autorka snažila držet pod pokličkou a pak se vše vyjasnilo jen na pár stránkách. A navíc mám stále několik věcí, které mi do příběhu neseděly a které nebyly zodpovězeny. Vystupovala tam řada nejrůznějších lidí, kteří buď budou mít větší roli někdy v budoucnosti, anebo byli jen jako výplň prázdného místa.

Rozhodně se jedná o slibný začátek nové série, ale nejsem si jistá, co by nám mohla autorka nabídnout v dalších pokračováních. Příběh je vystavěn na velice zajímavé a nápadité myšlence, ale přestože je kniha velice čtivá, měla jsem problém se do toho nějak víc ponořit. Proto jsem knihu četla opravdu dlouho a nijak ji neprožívala.

Knihu hodnotím jako lepší průměr, protože jsem měla problém se do toho vžít a Mac mi lezla na nervy. Rozhodně bych knihu doporučila lidem, kteří hledají něco nového, ale nečekají nic převratného. Je to spíš oddechové čtení, které sice neurazí, ale třeba vás ani nenadchne.
Mnohokrát děkuji CooBoo za poskytnutí recenzního ebooku! :)

You May Also Like

4 komentářů

  1. zboznuju knizky od cooboo. pekne napsano :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pekná recenzia. Kniha znie celkom fajn, už kvôli tomu nápad, ak na ňu narazím, dám jej šancu, ale priorita to nebude.

    OdpovědětVymazat