Povinná četba: Kdo chytá v žitě

by - dubna 26, 2013

Tento speciál má na svědomí Abyss. Úkolem speciálu je uvědomit si, že slovní spojení 'povinná četba' nemusí být takové zlo. Po přečtení knihy z vašeho seznamu tu knihu pomocí několika otázek 'rozeberete' a řeknete, co se vám na knize líbilo/ nelíbilo a třeba ji pak doporučíte i někomu dalšímu. Více informací najdete tady.

Kdo chytá v žitě - J. D. Salinger

I. Základní informace
      J. D. Salinger se narodil 1. ledna 1919 v New Yorku. Vyrůstal na Manhattanu v židovské rodině a první povídky začal psát už na střední škole, některé z nich byly vydány ještě předtím, než nastoupil do služby ve 2. světové válce (v průběhu tažení z Normandie do Německa se setkal s Hemingwayem, který ho silně ovlivnil a tvrdil o něm, že má „fantastický talent“). Roku 1948 vydal známou povídku Den jako stvořený pro banánové rybičky a o tři roky později vyšel jeho román Kdo chytá v žitě.
      Díky úspěchu této knihy se stal slavným, což z něho udělalo samotáře. Definitivně se odmlčel roku 1959. Autor zemřel 27. ledna 2010 v New Hampshire.
      Kniha byla poprvé vydána 16. července 1951. Prvotní reakce na tuto genderovou knihu byly velice rozporuplné. Někteří kritikové knihu hodnotili jako neobvyklý debut, jiní ale jako „nesmyslnost a perverzi“. I přesto měl ale román veliký úspěch – během první dvou měsíců byl osmkrát dán k dotisku a třicet týdnů byl na seznamu bestsellerů NY Times
II. Jak se ti kniha po jazykové stránce četla?
      Místy to bylo zvláštní.U takovéhle knihy ne zrovna často čekáte, že to bude psané nespisovně a s lehce peprnějším slovníkem (v originále se tam údajně vyskytuje 332 sprostých slov). Na druhou stranu to může být kdejakému čtenáři mnohem bližší, protože ne každý mluví úplně spisovně. Nicméně, právě jazyková stránka této knihy by mohla být pro někoho opravdovým problémem.      
III. Byl obsah (příběhu) zajímavý?
     Rozhodně ano. Holden je strašně zajímavá postava, co má vlastní hlavu, vlastní názory a není jen ovcí v davu. A tak nějak se to odráželo v příběhu. Celkově se mi ale čas od času zdál příběh utahaný, protože Holden často vyprávěl něco z minulosti a ty popisy se opravdu hodně táhly.
     Ale stejně, příběh o klukovi, kterého několikrát vylili ze školy a on se rozhodl poflakovat po New Yorku, protože se ještě nemohl vrátit domů, je docela zajímavý, i když popisuje jenom tři dny života. 
IV. Jaká je dle tvého základní myšlenka celého díla?
      Rozhodně rozpolcenost ve společnosti, problémy dospívání a faleš. Holden si není jistý komu věřit, podle něj jediní upřímní a společností nezkažení lidé jsou děti, protože dospělí strašně často lžou. Také si není úplně jistý, co čekat od života. Nemyslí si, že škola mu něco dá, a proto by raději žil "opravdový život" a získával zkušenosti. 
V. Vzpomeneš si na nějaký jiný příběh (událost) která ti připomněla tuto knihu?
      Kvůli Holdenově věku (17 let) by tahle kniha mohla být blízká jakémukoliv čtenáři YA. Ale kdybych měla vybrat nějakou knihu, kterou si s tímhle příběhem spojuji, tak je to Ten, kdo stojí v koutě. Často jsem totiž v Hodenovi viděla Charlieho, tím jak přemýšlel hrozně moc a vlastně ani úplně nevěděl, co by ho mohlo v životě čekat. A hlavně i v tom, jak často Holden přeskakoval z jedné věci na druhou. Prostě Charlie...

You May Also Like

0 komentářů