Klasika moderně: Rossum's Universal Partials

by - května 31, 2014

Klasická díla jsou velice často inspirací pro budoucí autory. Občas se ale stane, že si toho vezmou až příliš... Anebo jsou podobné jen tematicky. Nemůžu tvrdit, že mám klasiky načteno nějak ohromně moc, ale něco přeci jen. A někdy se mi ty rozdíly mezi tím, co vyšlo v posledním desetiletím a tím, co vyšlo v rámci několika století, přijdou naprosto minimální.

Rossum's Universal Partials
Historické pozadí
Kniha R. U. R. byla poprvé vydána v roce 1920. Jedná se o antiutopické drama o technickém pokroku, který dokázal zdecimovat celé lidstvo. Autorem je Karel Čapek, který žil v letech 1890 až 1938. Mezi jeho autorské počiny také patří slovo "robot", které vymyslel se svým bratrem Josefem. Oproti tomu kniha Partials je od amerického autora Dana Wellse (u nás vyšlo Nejsem sériový vrah) a byla vydána roku 2012. Stejně jako v případě R. U. R. se jedná o dystopii a hlavní příčinou rozpadu lidské společnosti a téměř konce světa lidská marnivost a technologie. 

R. U. R. (obsahuje spoilery)  
Drama pojednávající o továrně, která vyrábí roboty. Nejsou to však roboti v dnešním smyslu slova, ale jedná se v podstatě o syntetické kopie lidí, kteří však nemají city a jsou vytvořeni jako dělníci. Lidem se libí ulehčení práce, ceny robotů klesají a prodává se jich čím dál tím víc. A to až do té míry, že lidé nemusí pracovat a mohou si žít pohodlné životy. Nicméně to vede ke katastrofě, protože se přestávají rodit lidé a roboti se začínají bouřit. Až dojde k válce. Lidstvo je vyvražděno a roboti se domáhají receptu na výrobu, aby nikdy nevymřeli, jelikož nejsou schopni se sami reprodukovat.

Partials (The Partials Sequence, #1)Partials
V Severní Americe je poslední řada přeživších. Všechny zničili synteticky vyrobení lidé, kteří byli tvořeni jako vojáci, později jako pomocné síly. Svět se rozdělil na dva tábory, na jedné straně jsou vraždící stroje - vzhledově naprosto totožní s lidmi, na druhou stranu jsou to v podstatě nadlidé - rychlejší, s lepšími smysly apod. - na té druhé lidstvo. Které se potýká s velice těžkým problémem. Už několik let se nenarodilo dítě, které by přežilo víc než tři dny. Jak tedy zabránit vymření lidstva? A co bude s Partials, když jsou veškeré továrny zavřené a oni nemají šanci se reprodukovat?

Shoda
Měla jsem možnost přečíst obě knihy a v mnoha aspektech jsou v podstatě shodné. Kromě toho, že se jedná o dystopické dílo, je tu motiv robotů/ pololidí/ androidů/ nazvěte-si-to-jak-chcete. V obou případech jsou to synteticky vyrobení lidé, kteří jsou k nerozeznání od těch biologických, jsou neschopni se reprodukovat a hlavně se vzbouří. A nakonec se snaží najít způsob, jak sami se sebe zachovat, protože co si budeme povídat, nikdo není na světě věčně. V obou případech se ztratila schopnost lidí dále se rozmnožovat a hrozí vymření - pokud se o to nepokusí sami roboti/ Partials/ vy-víte-kdo. Lidé a roboti žijí odděleně. Buď na ostrově nebo v New Yorku (pokud si dobře vzpomínám). Výjimečně ani netuší, co se děje na druhé straně s jestli vůbec něco jako Partials existují, nebo že vůbec byla nějaká vzpoura. V těchto ohledech se už díla poměrně liší, nicméně rámec příběhu zůstává stejný.
post-apocalyptic picture thread - RPG Forums
Závěr
Nemohu říct, jak to bude s koncem Partials. Nejen kvůli spoilerům, ale hlavně kvůli tomu, že jsem sérii nedočetla. Vím ale, jak to je s koncem R. U. R. a doufám, že nějak podobně neskončí ani Partials. I když se to rozhodně stát může a lehce to k tomu směřuje. Každopádně. Na internetu není dohledatelné, jestli se Wells inspiroval Čapkem, nebo jestli ho vůbec četl. Ale jak se zdá, podobnosti tu jsou docela hodně, hodně velké. 

Co k tomu dál říct? 
Pokud máte možnost přečíst si R. U. R. jako povinnou četbu, sáhněte po tom. Je to krátké, nijak složité a číst se to rozhodně dá. Je to příběh, který je zapamatovatelný a dá se o něm mluvit a hlavně je podán v lidské formě, někdy i zábavně.

Vím, že ne každý má možnost přečíst knihu v angličtině, ale kdyby se někdy poštěstilo a nakonec u nás Partials vyšlo (na Slovensku je první díl pod názvem Potomkovia), sáhněte po tom. Je pravda, že mě tato kniha naprosto neskutečným způsobem rozčilovala, ale na druhou stranu je to dechberoucí příběh, který mě neskutečně bavil. Wells opravdu psát umí, a sice to bylo lehoučce utahané, protože se jedna část věnovala genetice (které nerozumím ani česky, natož anglicky), ale stejně to byla jízda.

You May Also Like

2 komentářů

  1. Zajímavý článek, ani jednu z knih jsem nečetla, ale o čem je R.U.R. samozřejmě vím, protože jsme se o tom učili ve škole a netušila jsem, že jsou si Partials s R.U.R. dějově až tak podobní... Zajímalo by mě, jestli se Wells opravdu inspiroval. Jinak jsem slyšela, že R.U.R. chtějí za dva roky Američané dokonce zfilmovat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem o tom filmu slyšela. Docela by mě zajímalo, jak to nakonec chtějí udělat. Nemám moc představu, jak by to mohlo vypadat na filmovém plátně. Zas tolik se tam toho nestane :D

      Vymazat