(Ne)Recenze: American Girls

by - února 26, 2017

Jako já tohle nedělám. Jednu hvězdičku jsem nikdy nedala. A vlastně se snažím přesvědčit sama sebe, že to nebyla tak hrozná kniha. A ona možná asi nebyla. Ale po přečtení recenzí jsem došla k názoru, že jsem ji asi blbě četla. Nebo nevím. Jenomže tahle kniha má jeden zásadní problém -vůbec nic se v ní neděje. Jakože fakt vůbec nic, tahle kniha postrádá jakoukoli zápletku, i když se strašně tváří, jak tam o něco jde. Nejde. 

Anna se patnáctiletá holka, která se rozhodne ukrást kreditku (protože prasklo, že se svojí BFF šikanovaly jednu holku, která Anně vlastně ani tolik nevadila, takže to šikanování bylo úplně OK) svojí mámě a odletět za svojí sestrou do LA. Její sestra je herečka, má přítele Dexe, který píše populární teenage sitcom, a ještě bývalého přítele, který je tak trochu slizoun (dále Roger). Právě Roger nabídne Anně, aby pro něj dělala rešerši pro jeho další film o jedné z Mansonových dívek (Manson byl takový hippík, co došel k názoru, že bude rasová válka a černoši vyhrají. Proto ji chtěl urychlit a jeho "rodina" začala vraždit bělochy. Pak se chtěl schovat do díry a nakonec vládnout světu. Sice to říkám ironicky - u tohohle článku se toho prostě nemůžu zbavit -, ale fakt se to stalo a byla to docela síla). Anna pak zažívá Hollywoodské dobrodružství, pohybuje je na natáčení, řeší blbosti a zjišťuje, že někdo sleduje její sestru. A přitom hledá paralely mezi svým životem Mansonovými děvčaty.  

American GirlsCelou tu věc s Charlesem Mansonem jsem nějak úplně nepobrala (kniha se dokonce původně jmenuje My Favourite Manson Girl, což i trochu smysl dává). Jako... byly to jediný zajímavý části příběhu, ale moc do něho nezapadaly a jestli tam byla nějaká podobnost mezi hlavní hrdinkou a Mansonovými děvčaty, bylo to uměle vytvořený autorkou (prostě se jí to v danou chvíli hodilo, tak tam připsaly několik detailů). 

Když už mluvím o hlavní hrdince, její jméno je Anna, na což jsem neustále zapomínala. Anna byla jako přehnaně inteligentní malé dítě. Jako ok, její myšlenkový pochody dávaly docela smysl a měla poměrně zajímavý smysl pro humor. Ale když došlo na činy, byla jako desetiletá rozmazlená holčička. A ostatní postavy byly... šílené.Nejhorší na tom bylo, že žádná postava k ničemu neměla motivaci. Prostě byly naprogramované, proto dělaly to, co chtěla autorka. Byly ploché, nevyvíjely se, byly otravné, demotivované, prostě hrůza. 

Abych vám to trochu přiblížila. Její matka je lesbička. S Anniným otcem se rozešli po tom, se Annina sestra, Deliah, natočila nějaký úchylný film, kde vařila vy-tušíte-co. Prý po tom už nikdy nemohla nic mít s žádným chlapem. Kromě toho ze všeho obviňuje Annu (dokonce i z toho, že má rakovinu) a vlastně jí řekla, ať se radši ani nevrací, protože to zhorší její nemoc - jako kdyby Anna byla radioaktivní nebo co. Deliah je raw-vegan-sugarfree-glutenfree-whatever barbína, kterou vůbec nic nerozhází. Je bezcharakterní, plochá a hloupá. Pak je tu slizoun Roger, u kterého jsem doufala, že bude nějaký super psychopat. Jenomže on byl fakt jenom ujetý slizoun. Dex byl fajn. Ale jenom proto, že takový měl být. Ve výsledku byl ale trochu trouba a ochočený pejsek. Jeremy, teen filmová hvězda, který byl sladký jako cukrová vata a jenom tak si oblíbil naši hlavní hrdinku. Pak tam byla ztroskotaná hollywoodská hvězdička, šílená nejlepší kamarádka a u toho bych raději skončila. 

"My first Manson girl was Leslie Van Houten, the homecoming princess with the movie-star smile. She was on death row at nineteen for putting a knife into the already-dead body of some poor, random woman fot rhe lamest reason that anyone gives for doing anything: all the other kids were doing it." - Preflight

Říká se, že tahle kniha by měla být o boření amerického snu. Měla by představovat, jak to vysněné LA je vlastně úplně jiné a ne tak skvělé, jak si lidé myslí. Pro mě to byla snůška nudných popisných scén, které na sebe skoro nenavazovaly. Umělý konstrukt něčeho, čemu autorka chtěla říkat příběh. Jenomže víc než polovina věcí neměla žádný význam, dále se na ně zapomínalo. A pokud se tam stalo něco významnějšího, neuvěřitelně se to nafukovalo (a pak to stejně nebylo tak důležité - protože nakonec tam nebylo vůbec nic důležitého). Ano, autorka má příjemný styl psaní, zajímavou slovní zásobu (i když si vždycky na několik desítek stran oblíbila nějaké slovo, které neustále opakovala), ale absolutně neumí předat příběh. Ale romantika tam byla až na konci (bez motivace, prostě jenom protože je to YA a romantika tam z nějakého důvodu má být). Tak dejme tomu, že proto ta jedna hvězdička. Za styl psaní a spoustu zajímavostí o Mansonovi.  

Vlastně bych neřekla ani popel, kdyby na konci bylo nějaké neočekávané rozuzlení. Jenomže nebylo. Nic se nevyřešilo, Anna prostě jenom odjela z LA. Předtím se ale rozhodla, že by se měla omluvit svojí matce (asi za to, že jí způsobila rakovinu). Taky, že by měla dělat všechno pro to, aby její BFF byla spokojená - takže klidně můžou šikanovat i někoho jinýho. A vlastně, že její život je nejlepší takový jaký je a všichni v něm jsou nejlepší takoví, jací jsou. End of the story. Ne, tohle bylo fakt špatný.

Autorka: Alison Umminger; Vydáno v originále: 7. 6. 2016 (My Favorite Manson Girl; American Girls); Vydání u nás: nevyšloPočet stran: 293; Hodnocení na goodreads: 3.68 při 1 328 hodnoceních.

You May Also Like

0 komentářů